fbpx

Snart är det dags att flytta

Rhita och Flora börjar bli stora, i onsdags fyllde de 12 veckor. De har varit på ett första besök hos veterinären och fått första vaccineringen vilket gick utan problem. Mamma Pyret var förstås med och höll ordning på dem också. 

Båda två är tingade och kommer som det ser ut att flytta om ca två veckor när de är fullvaccinerade och ID-märkta. Det kommer att bli tomt efter dem men även om det är lite vemodigt brukar det också vara lite skönt när lugnet lägger sig igen. Turkisk Van är en ganska intensiv katt som kattunge!

Share

Tossiga, helt tossiga!

Flora och Rhita har nu fyllt nio veckor och härjar förstås i hela huset. Tuggar på allt de kommer över utom just torrfoder… Vi funderar på att döpa om Rhita till Maja efter låten om den lilla bitska pirayan. Det är snart dags för deras första veterinärbesök, vi brukar ta det runt 10 veckors ålder och det andra 3-4 veckor senare. Flora är tingad medan Rhita fortfarande väntar på att rätt tjänare ska inställa sig till tjänstgöring. Hon är lite av en keeper så vi gråter inte om hon blir kvar men i första hand är det nytt hem som gäller.

Hör gärna av dig om du är intresserad av Rhita eller vill veta mer om rasen. Vi tar emot corona-anpassade besök efter överenskommelse.

 

S*Lejongapet’s Rhita Rhinocort Aqua, TUV n 21 61
S*Lejongapet’s Flora Flutide Nasal, TUV g 63 (Tingad)
Share

Klätterapor!

Nu är det klättra som gäller! Upp, upp, hela tiden upp! Gallret som syns på videon är redan borta, nu härjar de i hela sovrummet och kommer upp till oss i sängarna om natten. Rhita har börjat äta kattungemat men Flora har inte riktigt fattat galoppen än. Med tanke på att de fortsätter att gå upp bra i vikt och Pyret tar bra hand om den är det ingen brådska. Snart kan vi ta emot (corona-anpassade) besök så hör av dig om du är intresserad av att hälsa på våra små!

Share

Full fart på stadiga ben

Rhita och Flora busar mer och mer med varandra, springer omkring och gör små utfall. De har börjat studsa fram sidledes för att se stora och farliga ut. Pyret har bra grädde i mjölkbaren, de ligger vid drygt fyra veckors ålder på ca 500g. Vi har utökat hage ytterligare och de springer gärna fram och vill klättra upp när man kommer i närheten. Det är fortfarande lite läskigt att vara högt uppe i luften men det är gott att bli gosad med. 

Flora är blåsköldpadd och Rhita är svartagouti men ögonfärgerna låter vi vara osagt en stund till.

Vi har ett par intressenter på dem men ingen är tingad så hör gärna av dig om du vill veta mer om våra kattungar. 

 

Share

Bus och lek!

Pyret har börjat hämta leksaker och visar Rhita och Flora hur man bäst ”dödar” dem. Båda två har fattat galoppen och busar med både leksaker, varandra och mammas svans. Under helgen har vi öppnat upp så att de kan gå utanför den lilla kattungehagen och utforska en del av rummet. Båda två växer så det knakar och har så där gosiga kattungemagar som bara kattungar kan ha.

Share

Förkylt

Det har varit tyst ett tag från oss och tyvärr gäller inte ”inga nyheter är goda nyheter” den här gången. För en dryg vecka sedan blev våra kattungar förkylda. Det kan vara jobbigt för en vuxen katt men för kattungar på en vecka är det riktigt farligt. Det akuta problemet är att de med täppt näsa varken kan hitta några tuttar eller dia och en kattunge gör inte mycket mer än äter och sover.

Tack vare hjälp från veterinär, uppvätskning med kvaddlar, näsdroppar och stödmatning droppe för droppe har vi lyckats rädda två kattungar som nu tagit sig igenom det hela. De växer i snabb takt och utvecklas som de ska vilket är en liten tröst i sorgen över de fyra som inte klarade av det. Nu har vi bara en ögoninfektion kvar att besegra. De får ögonsalva två gånger per dag och svarar mycket bra på den. Pyret har varit en bra mamma genom hela resan och tagit bra hand om alla kattungar in i det sista.

Kvar i kullen är S*Lejongapet’s Rhita Rhinocort Aqua, en svartagouti hona, och S*Lejongapet’s Flora Flutide Nasal, en blåcremé hona. De har öppnat ögonen och vi börjar ana ett blått öga eller två men det får vänta lite till innan vi vet säkert.

Share

Full fart i bolådan

Det är full fart i bolådan och kattungarna växer så det knakar! När man just haft en kull med Turkisk Angora är det tydligt vilken skillnad det är på raserna. Vanen piper, bråkar om tuttar och kravlar omkring medan Angororna tyst och stilla ligger vid varsin spene.

Share

Nya Turkisk Van-kattungar!

I natt fick Pyret (S*Athcatlas Yrsa) sex små fina kattungar. Det ser ut att vara två svartaugoti, en blåsköldpadd, en röd och två svarta. Troligen två hanar och fyra honor men det får vi kolla mera de närmsta dagarna.

 

Alla mår bra och ökar fint i vikt, Pyret tar bra hand om dem och har full koll på sina små.

Share